Krimpolitik og fodbold

Skrevet d. 20. august, 2014 af Will
26 Stemmer
Kommentarer
Anmeld

De fleste fodboldfans kender parolen om, at sport og politik skal holdes adskilt. Der er dog rigeligt af eksempler på, at dette ikke altid er tilfældet. OL-historien har budt på en del med hilsen fra Black Power-bevægelsen og hele den olympiske turnering anno 1936 blandt de mest markante. FIFA byder også ind med sin “say no to racism”-kampagne, og en større del af den Zenit St. Petersborgske fanskare ønsker klubben fri for homoseksuelle og sorte. Det seneste (større) eksempel er krisen i Ukraine, hvor UEFA tilsyneladende har ladet et blindt øje vende til, mens det europæiske fodboldforbunds egne regler er blevet overtrådt.

UEFA har en statut, der kort fortalt er forbundets nedskrevne regelsæt, og består af 70 artikler (hvilket i denne sammenhæng er et nummereret afsnit af et dokument og ikke en selvskreven tekst om et emne i f.eks. en avis). I denne statuts artikel 51 reguleres forbudte relationer. Første del af artiklen forbyder nye kombinationer af klubber og forbund under UEFA uden UEFA’s tilladelse og anden del tager sigte mod at forbyde, at klubber spiller eller organiserer kampe uden for klubbens eget forbunds territorie uden tilladelse fra begge berørte forbund, dvs. at en kamp mellem f.eks. FC København og Bayern München kan kun finde sted, hvis DBU og DFB samtykker. FIFA har en lignende regel i sin statut, men denne har nr. 84.

Rusland har med handling og ord meldt klart ud: Krim skal tilhøre Rusland, og det skal halvøens fodbold også. Således blev der 12. august spillet kampe i den russiske pokalturnering, og her deltog intet mindre end 3 klubber fra Krim-halvøen: TSK Simferopol, SKCHF Sevastopol og Zhemchuzhina Yalta.

Sevastopol tog hjem fra Simferopol med en sejr på 0-2 i bagagen, og Yalta tabte samtidig med samme cifre hjemme mod den til sæsonen genoprettede klub FC Zhemchuzhina (der efter genfødslen lyder navnet FC Sochi - I Rusland lader man ikke bare milliarddyre sportsanlæg stå tomme efter større sportsbegivenheder). I lørdags (den 16. august 2014) blev Krim-fodboldens tilstedeværelse i den russiske pokalturnering oven i købet forlænget med yderligere en runde, da netop FC Sochi hjemme på det 40.000-kapacitetstunge stadion blev besejret med 0-1 af Sevastopol.

Succes til Krim - Er der overhovedet et problem? Ja. Hvis vi tager de juridiske briller på, så er der i hvert fald et par problemstillinger. På den ene side har det ukrainske fodboldforbund ikke givet tilladelse til, at holdene fra Krim kan deltage i den russiske pokalturnering - forbundet har faktisk taget afstand herfra. Dette er i strid med art. 51. På den anden side kan det dog tænkes, at Rusland har henvendt sig til UEFA for at lave en ny kombination af klubber og forbund således, at Krim-klubberne nu hører ind under det russiske forbund, da en sådan ny kombination helt åbenlyst kræver UEFA’s tilladelse ifølge det europæiske fodboldforbunds egne regler, som de nationale forbund naturligvis skal efterkomme. UEFA har ikke modtaget en sådan ansøgning, så hvordan situationen enten vendes og drejes, så er der tale om et brud på UEFA’s regler.

En sådan ansøgning har FIFA til gengæld modtaget. Den 2. juni ansøgte det russiske forbund fodboldens verdensforbund om tilladelse til at lade de tre ukrainske klubber spille med under det russiske forbunds turneringer. FIFA’s svar er tydeligt: Den retlige og faktiske situation er uklar, og FIFA anbefaler klart, at en debat om klubbernes tilhørsforhold udsættes til situationen har normaliseret sig, og de nødvendige samtykker til et forbundsskifte foreligger. En række samtykker kræves ifølge artikel 84 i FIFA’s statut (som FIFA naturligvis henviser til, da det er dem, der ansøges om et forbundsskifte - det havde været artikel 51 i UEFA’s statut, hvis UEFA havde fået henvendelsen). Et forbundsskifte er kun muligt i ekstraordinære situationer og kræver ifølge artikel 84 samtykke fra FIFA, UEFA og både det ukrainske og russiske fodboldforbund.

Alligevel har russerne alligevel siden påbegyndt en annektering af de ukrainske klubber. I de lavere russiske divisioner må der ikke optræde spillere af anden nationalitet end russisk, men alle de krimske klubbers ukrainere bliver nu anset for at være russiske, og de har derfor modtaget spillerlicenser fra det russiske forbund.

FIFA og UEFA har ikke meldt noget officielt ud på baggrund af henvendelser fra det ukrainske forbund og diverse medier. UEFA har meldt et neutralt svar ud: “UEFA observerer situationen og er i kontakt med begge forbund for at skabe en dialog.” Udfaldet burde dog være ret klart, da det russiske forbund har set stort på FIFA’s henvendelse, og den ganske naturlige følge må være sanktioner mod det russiske forbund.

Det virker dog til, at noget eller nogen holder de internationale forbund tilbage.

Det er ikke til at sige noget om det med sikkerhed. Sikkert er det dog, at Rusland skal være vært for VM 2018, at Ruslands sportsminister, Vitaly Mutko, der er præsident for organisationskomiteen for verdensmesterskabet i 2018, tilmed siden 2009 har siddet med i FIFA’s eksekutive komite (her sidder i øvrigt ingen ukrainere), og at det store russiske gasselskab Gazprom fra 2015 ikke alene er UEFA-sponsor, men også sponsor af FIFA.

Et andet faktum er i øvrigt, at der fra i dag kører russisk divisionsfodbold i divisionerne under det russiske fodboldforbund med klubberne fra Krim som deltagere.

God fornøjelse!

“Ækle nazister”

Skrevet d. 17. juli, 2014 af Will
31 Stemmer
Kommentarer
Anmeld

Den fjerde stjerne er i hus, og de 100 tyske landsholdstrøjer med alle 4 på, som Adidas-butikken ved Kurfürstendamm i Berlin var i besiddelse af i mandags (d. 15. juli 2014), var væk 22 sekunder efter, at butikken åbnede.

Tyskland var og er i ekstase over det fjerde verdensmesterskab. Spillerne blev båret hjem med et Airbus-fly fra Lufthansa, som i anledning af mesterskabet var blevet døbt “Siegerflieger” og Lufthansas normale print var blevet erstattet af ordet “Fanhansa”. Flyet fik særlig tilladelse til at flyve i ekstraordinær lav højde over Berlin, og denne blev fuldt udnyttet med en tur direkte over Fanmeile foran Brandenburger Tor og en rundtur omkring fjernsynstårnet på Alexanderplatz i 900 meters højde.

250.000 mennesker stod placeret ved Brandenburger Tor, men omkring 1. mio. andre havde placeret sig på den omvej, som landsholdet tog i åben bus fra Berlins hovedbanegård til det store monument for enden af Unter den Linden. Der blev sunget, jublet og grædt glædestårer - vejret var tilmed smukt!

Spillerne blev præsenteret foran Brandenburger Tor sammen i grupper alt efter, hvem der havde boet i bofællesskab sammen på hotellet i Brasilien, og hver gruppe havde en individuel intro. Turen var kommet til Klose, Weidenfeller, Mustafi, Schürrle, Götze og Kroos. De seks gik frem mod den kvarte million fans med foroverbøjede kroppe, og så skete det:

De seks begynder hviskende at synge:

“So gehen die Gauchos, die Gauchos die gehen so.
So gehen die Gauchos, die Gauchos die gehen so.”

Alle seks retter sig syngende op og bryder ud i vild dans med hænderne over hovedet:

“So gehen die Deutschen, die Deutschen die gehen so.
So gehen die Deutschen, die Deutschen die gehen so.”

Dette blev gentaget et par gange, og så blev det næste bofællesskab præsenteret, men nu var skaden allerede gjort.

Ordet “Gaucho” dækkede i denne sammenhæng naturligvis over ordet “argentiner”.

Et link til en video af sangen: http://www.youtube.com/watch?v=4jYuMsFV2ug

Avisen Frankfurter Allgemeine tog sangen op umiddelbart efter og kritiserede dette, da spillerne havde tydeliggjort forskellen på tyskere og argentinere ved, at argentinerne går krumryggede i en tilstand af nedslåethed og ydmygelse, mens tyskerne opløftede holder pokalen mod himlen som Arminius.

En anden avis, der hedder Berliner Tagesspiegel, skrev også om spillerne med kritiske briller, da en journalist påstod, at spillernes glæde ikke var nok, da de tydeligvis først stillede sig tilfredse, når der blev stukket til de sørgende modstandere, og at forældre måtte have svært ved at forklare meningen med denne optræden til deres børn.

Der er en del fans og andre medier, der har skrevet, at denne sang fra de seks spilleres side mere skulle ses som en glædes-/dansesang, og at dette var fokus. Fokus var derimod ikke at tydeliggøre forskellen på tyskere og argentinere som henholdsvis et vindende og et tabende folkefærd.

Præsidenten for det tyske fodboldforbund har siden været ude med en officiel henvendelse til det argentinske fodboldforbund for at tydeliggøre, at der ikke var tale en despekt over for argentinerne, men en glædessang for at starte en fest.

En henvendelse har nok været nødvendigt, da sangen/dansen er blev modtaget med blandede følelser i Sydamerika, hvor en af Argentinas større sportsaviser, Olé, ligefrem beskrev sangen/dansen som polemisk. En uruguayansk radiovært gik skridtet videre og beskrev spillerne som “ækle nazister”.

Spøgelset fra selvforståelsen efter verdenskrigene går stadig igen i Tyskland, og selv om det ikke viser sig så ofte i sportssammenhæng efter VM 2006, hvor den tyske selvforståelse fik en ordentlig tur i normaliseret retning, så er der stadig et stykke vej, der skal gås. Dette opsummeres også godt af Kayhan Özgenc, der chef hos Bild Zeitung, via Twitter: “En typisk tysk refleks: Gaucho-dansen bliver fremført som politisk ukorrekt. Vi er ikke så langt som først antaget.”

Til sidst kan jeg opklarende fortælle, at antropologiske studier i øvrigt viser, at gauchoerne går helt normalt.

Tak til alle for et fremragende VM!

Ajax vs. Dortmund: 92′er-talenternes møde!

Skrevet d. 19. november, 2012 af Will
39 Stemmer
Kommentarer
Anmeld

Denne blog har udelukkende til fordel at være informerende, om det kommende møde mellem to af de største talenter af generationen efter murens fald!

Den 17. november 2010. Tyskland mod Sverige. På banen er netop blevet indskiftet to spillere. Det er sket før, at der er blevet foretaget en dobbeltudskiftning, men ikke af sådan en historisk betydning og slet ikke i landsholdssammenhæng. På banen løber den daværende spiller for Mainz 05 André Schürrle og Dortmunds talent Mario Götze. Begge spillere får debut, og begge spillere er de første til at spille for det tyske landshold i den generation, der er født efter den kolde krigs slutning og genforeningen mellem Øst- og Vesttyskland i 1989 - Schürrle fra 1990 og Götze fra 1992.

Otte måneder tidligere havde en anden person af fodboldgeneration 1992 gjort sin debut i landsholdssammenhæng, nemlig danske Christian Eriksen. Eriksen blev den yngste danske spiller til at score i en kvalifikation til Europamesterskabet med sit mål til 2-0 over Island den 4. juni 2011. Til sammenligning var Götze den yngste til at score for det tyske landshold i tiden efter 2. verdenskrig - denne titel deler han med HSV-legenden Klaus Stürmer, eftersom de begge var 19 år og 68 dage, da de scorede deres første mål for “die Nationalelf”.

De to unge spillere fra 1992 har mere til fælles: de er begge to offensive midtbanespillere, begge fødte playmakere, kreative, gode i pasningspillet, begge i stand til at kreere chancer på egen hånd, og så er de begge blevet stadig bedre til at score mål! Den i øjeblikket mest i iøjefaldende lighed er dog, at de begge med respektive hold er blevet placeret i Champions League gruppe D - mestergruppen! Mestergruppen er gruppen blevet kaldt, og dette skyldes ikke længere udelukkende, at alle fire mandskaber i den forgangne sæson er blevet kåret mestre i deres respektive ligaer, men efter de første fire spillerunder bør det være klart for enhver, at det overvejende bedste niveau af fodbold og underholdning er blevet leveret og har fundet sted i netop denne gruppe. Ajax og Dormtund ligger begge på fjerdepladsen i henholdsvis Æresdivisionen og Bundesligaen, og sørme om begge hold ikke også har 9 point op til førstepladsen.

Statistik

Som halvtysker er det svært ikke at glæde sig over, at de to største, europæiske (så slipper vi nemlig for at diskutere Neymar) talenter fra årgang 1992 er henholdsvis dansk og tysk. Det kan være svært, ja sågar umuligt, at udnævne den største og bedste af de to. Selv deres statistik er nogenlunde ens.

I sæson 2010/2011 havde Eriksen næsten dobbelt så mange kampe som Götze, nemlig 54 kampe i forhold til 33, og faktisk havde han med sine 4336 i sæsonen spillede minutter spillet lige nøjagtigt dobbelt så mange som Götze, der kun formåede at spille 2168 minutter. Eriksen leverede 9 mål og 22 assists, mens Götze nåede at score 8 og få næstsidste fod ved 8 mål.

I denne sæson spiller Eriksen stadig mere end Götze, der har været ude i en del uger i starten af sæsonen grundet en øjenskade, hbilket også holdte ham ude af Dortmund og Ajax’ første opgør i Champions League. Eriksen har 1875 minutter i benene mod Götzes 1458. Eriksen har scoret 5 og assisteret 9, mens Götze har opnået 6 mål og lagt op til 6.

Begge spillere har i denne sæson forbedret deres statistik for målløse minutter; mens der i 10/11 sæsonen gik i gennemsnit 482 minutter mellem Eriksens mål, så går der nu kun 375 minutter. Götze var mere effektiv i den seneste sæson, hvor der kun gik 271 minutter, men er alligevel nået ned på 243 i gennemsnit mellem hver af sine scoringer.

Afslutning

Som Dortmund-fan vil jeg, naturligvis, til hver en tid påstå, at Götze er den bedste af de to. Han har spillet mindre og har derfor haft dårligere mulighed for at finde ind i en stime af gode præstationer og alligevel præsteret, og desuden har han leveret dette i en klart bedre liga, ergo har han præsteret på et højere niveau end Eriksen. Omvendt er det jo også et plus at kunne holde sig skadesfri, hvilket taler til Eriksens fordel, og den danske komet har leveret stabilt over en længere periode – ikke mindst på assist-fronten. Desuden har han gjort det så godt som klart, at han er fortsætter sin karriere i en anden klub senest i 2014. Götze bliver i Dortmund, da han i marts forlængede til 2016.

På onsdag mødes de så, de to unge helte! De er begge ufattelig sympatiske. De snyder ikke, overspiller ikke situationer, giver hvad de har, og så elsker de og brænder tydeligvis inderligt for det, som vi alle elsker: fodbold! Glæd jer, og se Ajax – Dortmund! Jeg ved, at kampen mellem Manchester City og Real Madrid i forholdet stjerner og ligastatus står bedre end kampen mellem Ajax og Dortmund. Jeg kan heller ikke garantere, at spillet i kampen mellem hollænderne og tyskerne bliver bedre og på et højere niveau end kampen mellem briterne og spanierne, og det ville også være direkte dumt, men glæd jer over, at I har dette luksusproblem, og vælg så den kamp, som I føler mest for at se – men nyd, hvis I vælger det nordeuropæiske opgør, kampen mellem to talentfyldte mandskaber og ikke mindst kronjuvelerne på disse, nemlig danske Christian Eriksen og tyske Mario Götze.

I mellemtiden så nyd Götzes mål i weekenden mod en af oprykkerne Greuther Fürth: https://www.youtube.com/watch?v=BvsS3_r4K7c

Venskabskamp: Tyskland - Brasilien

Skrevet d. 10. august, 2011 af Will
19 Stemmer
Kommentarer
Anmeld

Nu hvor England mod Holland beklageligvis er blevet aflyst grundet de store uroligheder i London, så er der ikke megen tvivl om, hvilken kamp der er denne venskabskampsspillerundes absolutte topkamp, og nej det drejer sig ikke om Morten Olsens manglende-spilletid-drenge, men derimod de to internationale giganter: Tyskland og Brasilien. Disse to mandskaber er henholdsvis nr. 3 og 4. på verdensranglisten.

Min kære moder er tysker, og jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, hvilken kamp af Danmarks og Tyskland, som jeg skal se, men det er du måske, min kære læser. Derfor har jeg skrevet denne blog, som skal sprede lidt krydderier for aftenens topbrag, samt hvilke spillere og hvilken kamp som du kan forvente.

Kampen starter kl. 20.45, og den sendes på ARD, dvs. de fleste af jer har adgang til denne. Hvis ikke, så kan dette link anbefales: http://mediathek.daserste.de/live/7876174_livestream—l-ws-team-gegen-brasilien?type=null

Fra kl. 20.15 af kan ARD følges live, så hvis du har Danmark - Skotland kørende i baggrunden på TV’et, så kan du jo bare være klistret op af computerskærmen.

Kampen spilles i Stuttgart, der i den netop forgangne weekend (med danske William Kvist på holdet, der faktisk gjorde det så godt, at han røg på Kickers ugens hold ) mod Schalke 04 fik indviet deres ombyggede stadion med plads til 60.000 mennesker - løbebanen er væk og tribunerne er flyttet helt tæt til banen. Alle billetter til aftenens kamp er revet væk, så det bliver fyldt til bristepunktet.

Du tager nok Danmarks kamp på lyd, mens du sætter mute på kampen mellem Tyskland og Brasilien, men der er flere grunde til, at du bør gøre det omvendte:

1) 60.000 mennesker

2) Kommentatortraditionen i Tyskland er forskellig fra den danske. I stedet for to herrer, der kan være nok så kompetente, men alligevel kun formår at tale om det som sker på banen, som alle med syn kan se, eller alternativt, fyrer interne jokes af om den enes fysik eller den andens manglende talent i sin aktive periode (læs: Werge og Frimann), så bruger tysk TV kun én kommentator. Jamen er det ikke kedeligt, tænker du? Nej, det er det faktisk ikke, fordi fodbold er underholdning, og når jeg hører på en kommentator, som jeg, modsat min kæreste/kone, ikke beder holde kæft, når denne taler under kampen, så forventer jeg, at det, der bliver sagt, har et vidst indhold. Det er her de tyske kommentatorer brilleirer, fordi de analyserer på kampen, kommer med ideer til forbedringer i spillet, kommenterer på spillernes egenskaber, og hvordan træneren med holdet får mest muligt ud af den enkelte - se dét er interessant. I pausen tages så de overordnede linjer, og det er, så vidt jeg husker, Mehmet Scholl (ja, dén Mehmet Scholl!), der er eksperten på ARD.

Spillerne:
Med al respekt for de danske og skotske spillere, så finder jeg navne som Neuer, Neymar, Cesar, Maicon, Lahm, Schweinsteiger, Müller, Robinho, Pato osv. som både bedre men også mere talentfulde spillere end nogen af de danske og skotske - med enkelte undtagelser, eks. Darren Fletcher.

Özil, Khedira og Kaka er ikke med, da de er med i den sidste optakt hos Real Madrid. Desuden har den tyske landstræner Joachim Löw ønsket at bruge denne kamp til bl.a. at spille noget mere talent ind på det tyske landshold - om det samme gælder Kaka ift.Brasilien ved jeg ikke, beklager.

Men hvem er det så, som du, kære læser, skal lægge mærke til udover de etablerede stjerner, som du kender? For det tyske landshold vedkommende er der kun ét svar: Mario Götze. Han er det nye absolutte supertalent i Tyskland - hvis han holder sig skadesfri, så bliver han bedre end Özil, det er jeg ikke et øjeblik i tvivl om. Alle elsker Götze. Han er virkelig talentfuld, loyal mod sin klub, pressesky, og så er han beskeden og kun 19 år gammel. I Dortmunds første kamp mod HSV i fredags scorede han 1 mål og havde 2 assists. I kommer til at nyde ham i Champions League, men i kan få en forsmag i aften. Han spiller alle offensive pladser på midtbanen, så det bliver, i min optik, Özil, Müller og ham, der kommer til at dække dem på det fremtidige tyske landshold.
Ift. Brasilien så kan i få at se, hvordan landets absolutte stjernefrø og mest omtalte eventuelle sommertransfer kommer til at spille på europæisk grund, og her mener jeg selvfølgelig Neymar. Alle har fulgt med i debatten omkring ham, og der er ikke så meget nyt at hente, og jeg ved sikkert ikke mere end jer, så her skal jeg fortie om dennes kvaliteter.

Opstilling:
Der er lidt usikkerhed fsva. Tysklands midterforsvar, da Boateng har en mindre skade, men ifølge Kicker.de bliver opstillingerne som følger:

Tyskland:
Neuer
Höwedes
, Hummels, Badstuber, Lahm
Schweinsteiger
, Kroos
M. Götze, T. Müller, Podolski
Gomez

Brasilien:
Julio Cesar

Maicon
, Lucio, Thiago Silva, André Santos
Elias, Ramires, Ganso, Neymar,
Pato, Robinho
Tyskland spiller som de i alle årene under Löw har gjort, nemlig meget direkte i deres spil. Personligt glæder jeg mig til at se, om Brasilien byder op til dans og spiller med, fordi så kan det blive en kanon kamp med masser af indianerfodbold - alternativt så tager Brasilien et mere defensivt udgangspunkt, men så er der stadig stjernespillere og stjernefrø på begge mandskaber, der kan nydes.
Se kampen! Ikke for guds skyld, men for jeres egen! Hvis ikke man forstår det tyske sprog, så lad den i det mindste køre på mute, mens i har lyd på Danmarks kamp. Jeg skal ikke komme med ciffertips, men jeg tør vove at påstå, at Tyskland - Brasilien bliver mere velspillet end Skotland - Danmark. Jeg kan udemærket også godt forstå, hvis man ikke vil gå glip af at se, hvor meget Boilesen har at byde på på den plads, der har været hæmskoen på det danske landshold i så mange år, men byd ikke jer selv at misse denne landsholdsrunde sande lækkerbisken, og jeg garanterer, at ingen af spillerne har spilletidsproblemer for deres respektive klubber.
Kampstart: kl. 20.45 (samtidigt med Danmark - Skotland). God fornøjelse!

Optakt til Bundesligaen

Skrevet d. 12. juli, 2011 af Will
19 Stemmer
Kommentarer
Anmeld

Så er det ved at være sæsonstart på sæsonen 11/12, og det er første gang nogensinde, at der spilles om fire CL-pladser i den stærkeste tyske liga. Ligaen har i de senere år fået en større opblomstring, og ligaen er ved at cementere sig selv blandt de fire stærkeste ligaer, og ligaen er unægteligt mindst lige så stærk som den italienske. Tilskuertallene er de højeste for en fodboldliga i verden, og det er ligaen, hvor der i de seneste fire sæsoner er blevet scoret flest mål pr. kamp, nemlig 2,87 i gennemsnit. Tallene for de tre andre store ligaer er henholdsvis 2,67 for PL, 2,76 for PD og 2,56 for Serie A. Al respekt for intense 0-0 opgør, og mål er virkelig ikke alt i fodbold, men de gør det unægteligt sjovere!

Jeg har tænkt mig at blogge lidt om de forskellige hold frem til næste sæson starter. Det bliver ikke samtlige 18 hold, der bliver grundigt behandlet, men lover, at de alle bliver nævnt, og deres styrker, svagheder samt placeringschancer i den kommende sæson overvejet.

Jeg har et udemærket udgangspunkt, mener jeg selv, når jeg skal beskrive denne sæson. Jeg har været Dortmund-fan siden min far forærede mig min første fodboldtrøje i 1992, hvilket var en Borussia Dortmund trøje med Fleming Povlsens navn. Siden den dag har jeg været BvB-fan, men jeg er, om muligt, endnu større fan af Bundesligaen; jeg græd med Kuffour, da Bayern havde tabt den legendariske CL-finale i 1999, og jeg tog mig selv i at stå og råbe “der Königssohn, der Königssohn!!!” af fjernsynet, da Raul scorede mod Inter i Gelsenkirchen, så det er med så neutrale øjne som muligt, at jeg kaster mig ud i denne blogserie.

Denne blog er ment som en optaktsblog til de kommende, da jeg er begyndt at skrive til de enkelte klubber, men jeg venter lige et par dage nu med det endelige resultat, da det kun er Superligaen, der er ved at begynde, og der er stadig en del transfers, der gerne må blive sluttet før, at man kan danne sig det endelige blik for mulighederne for de enkelte hold i den kommende sæson.

Facts:

Mester: Borussia Dortmund

CL-deltagere: Borussia Dortmund, Bayer 04 Leverkusen & FC Bayern München

EL-deltagere: Hannover 96, 1. FSV Mainz 05 & FC Schalke 04 (via pokalen)

Pokalmester: FC Schalke 04

Oprykkere: Hertha BSC Berlin & FC Augsburg

Sæsonstart: fredag d. 5/8 kl. 20.30 med Borussia Dortmund - Hamburger SV

Indtil første indlæg vil jeg gerne anbefale, at man d. 23/7 kl. 20.30 zapper over på ARD, hvor der spilles den tyske Super Cup mellem ligavinderne Borussia Dortmund og pokalmestrene Schalke 04. Dette opgør er det største arvefjendeopgør i tysk fodbold, og jeg kan henvise til min tidligere og hidtil eneste blogindlæg, der beskriver dette arvefjendeopgør.

Slutteligt skal det siges, at jeg efter denne optakt til Bundesligaen vil forsøge nogenlunde fast at blogge om ligaen. Det kan ikke passe, at vi har en blog, der omhandler den kenyanske 1. division, men ikke en, der omhandler vores ligaen tilhørende vores største handelsstat! Dette afhænger dog også lidt af folks modtagelse af denne serie - helt virkelighedsfjern er jeg ikke.

Das Derby - Hellere derbysejr end mesterskab

Skrevet d. 1. februar, 2011 af Will
28 Stemmer
Kommentarer
Anmeld

Fredagens kamp mellem Dortmund og Schalke er ikke bare en kamp som alle andre i den tyske Bundesliga. Der er mange Revierderbys (lokalopgør) i Tyskland, men dette er das Revierderby. Dette er der mange grunde til, og historien er måske ikke lige så stor og god, som tilfældet er med andre lokalopgør/rivalopgør, men nu får i den + optakt til kampen på fredag d. 4/2-11. 

Med et areal, der er 7.000 kvm mindre end det danske og en population, der er tre gange så stor, er der i forvejen knapt med pladsen i delstaten Nordrhein-Westfalen. 30 af de 80 største byer i Tyskland er placeret netop her, og to af dem er Gelsenkirchen og Dortmund. Mellem disse to byer og disses respektive fodboldhold hersker der den største fodboldmæssige rivalisering i tysk fodbold. I modsætning til andre store rivalopgør, eks. Old Firm og El Superclásico, så er denne både ung og fredelig men ikke mindre intens! Den geografiske tæthed har netop gjort, at forventningen til og spænindgen i disse kampe har deres helt eget niveau.

Ruhrdistriktet, som området i det midt-vestlige Nordrhein-Westfalen er kendt som, huserer den største koncentration af folk fra den traditionelle arbejderklasse i Tyskland, og det er disse, der siden midten af 1920′erne, har givet næring til opgørerne mellem die Königsblauen (de kongeblå) og die Schwarzgelben/Borussen (de sortgule/borussianerne), der også er de to mest succesfulde hold i “Ruhrpott”. Schalke var i de første mange år suveræne, og det var ikke bare i kampene mod Dortmund, men i hele Tyskland - Schalke var et mesterhold med seks mesterskabstitler i årene fra 1934 til 1942.

Det var dog først i 1963, da Bundesligaen startede, at rivaliseringen for alvor begyndte. Begge klubber har været nede i 2. Bundesliga, og begge er kommet op igen. I kampene i Bundesligaen er stillingen helt lige: 27 sejre til hver klub og 23 remis - dog fører BvB med 120 mål i forhold til Schalkes 113 men historien husker kun sejrene! Det er altså ikke sådan, at det ene hold er klart overlegent det andet, som tilfældet er med så mange andre lokalderbys i Tyskland, eks. Bayern München - 1860 München, Hertha Berlin - Union Berlin og HSV - St. Pauli.

De tre største

Schalke 1 - 2 BVB (5/3 1983): Schalke var i denne sæson netop kommet tilbage i Bundesligaen efter at have taget en suveræn 1. plads i den næstbedste række. Sæsonen 82/83 skulle dog ikke vise sig meget bedre, og Dortmund, der havde vundet deres største sejr til dato i Bundesligaen med 11-1 over Bielefeld, skulle forsøge at sætte endnu en kæp i det allerede punkterede Schalke-hjul. Rüdiger Abramczik, der næsten havde spillet 200 kampe for Schalke og havde tilnavnet Flankengott (indlægsguden), var skiftet til Dortmund, og han skrev sig på ondeste og bedste vis ind i de to holds fans bevisthed ved at score de to mål, der sikrede Dortmund sejren og var med til at fuldføre Schalkes nedrykning for 2. gang på 3 år.

Schalke 5 - 2 BVB (23/8 1991): Schalke var endnu engang kommet tilbage efter tre sæsoner i 2. Bundeliga, dog havde man en trøst at finde i, at man havde slået Dortmund med 3-0 i det sidste møde før nedrykningen i 1988. Nu var holdet oppe igen, og man kom foran med 1-0 i 2. minut ved mål af Ingo Anderbrügge, der fra kanten af feltet lagde en velplaceret, kurvende bold over i det lange hjørne. Dortmund - med danske Flemming Povlsen på holdet - mistede dog ikke modet, og efter 35 min. fik Ottmar Hitzfelds (det var dennes første Ruhrderby) tropper udlignet, da Michael Schulz satte en velplaceret pande på Michael Rummenigges (ja, rigtig gættet: Karl-Heinz’ lillebror) hjørnespark, og bolden føj dermed forbi en purung Jens Lehmann. Pause. Dortmund fik ikke clearet en bold ordentligt, hvilket førte til usikkerhed i feltet, og Peter Sendscheid fik tilkæmpet et straffespark, og dette udnyttede Günter Güttler efter 63 min. Jürgen Luginger øgede senere til 3-1 på kampens nok flotteste mål, hvor han ud for feltets højre side knaldede bolden ind i krydset via overliggeren. Dortmund fik dog noget af håbet tilbage, da legenden Stéphane Chapuisat fightede sig igennem fra venstre side til kanten af det lille felt og smækkede bolden ind: 3-2. Bolden var dog knapt nok givet op igen, da Günter Schlipper efter et sololøb gjorde det til 4-2 og mindre end 60 sek. senere slog Peter Sendscheid til efter en flot aflevering fra Jürgen Luginger. 5-2 og Schalke var tilbage i Bundesligaen og har været der lige siden.

BVB 2 - 0 Schalke (12/5 2007): 33. spillerunde, dvs. den næstsidste i Bundesligaen. Schalke fører ligaen med 65 point, og på 2. pladsen ligger Stuttgart med 64 point, hvilket betyder, at die Gelsenkirchener kan afgøre det selv! De kongeblå har muligheden for at kunne tage mesterskabet kampen efter og samtidig have en derbysejr med i bagagen. Südtribüne (den største stå-tribune i Europa med plads til 24.454 fans) var på bristepunktet, da kaptajnerne Marcelo Bordon og Christian Wörns giver hinanden hånden. Kampen starter lige, og forvirring i Dortmundfeltet er ved at skabe muligheden for 0-1 til Schalke, men i stedet er det Schalke, der viser sløset spil i midtbanens højre side efter 44 min. Alt synede af kontrol, men en bold, tiltænkt en passiv Mesut Özil, bliver opsnappet af højreback Christoph Metzelder, som sender bolden over i det fjerneste venstre hjørne af feltet, hvor Alexander Frei har løbet sig fri og sender den fladt ind ved modsatte stolpe. Westfalen, det nuværende Signal Iduna Park, er i ekstase. Pause. Schalke er som lamslåede, og Dortmund presser på; er der nogen større fryd end at slå ærkerivalerne og samtidig fratage dem deres momentum i mesterskabskampen? Schalke er passive, eller i hvert fald forholdsvis passive, eftersom fanden har taget ved Dortmund, og det er helt tydeligt at hele stadion, inkl. spillerne koger. Der bliver kæmpet for hver eneste cm., og det er da også i det lys, at det skal ses, at Christoph Metzelder tager et af sine, dengang, karakteristiske offensive løb med bolden efter 85 min. Han tager et træk ind i banen på kanten af feltet og skyder… blokeret! Og det er herefter, at man virkelig ser, hvor lamslåede Schalke er: ikke færre end fire Schalke-folk, inkl. anfører Bordon, kigger stationært på, at bolden tager en høj bue ind over feltet, og for enden af denne bue placerer Euzebiusz (Ebi) Smolarek sig og first-timer bolden ind: 2-0! Schalke taber både kampen og mesterskabet med 2 - henholdsvis mål og point, og aldrig har en derbysejr skabt så stor glæde og (skade)fryd og et derbynederlag så stor fortvivlelse. Schalke havde chancen for at vinde det første mesterskab i 49 år, og den chance blev så forspildt.

Optakt til fredagens kamp

Dortmund er i denne sæson suveræne, og det gør en dortmundfan som mig glad - naturligvis. Vi har taget vores tæsk i de forgange sæsoner, men har i denne sæson repræsenteret Tyskland internationalt, hvilket vi ikke har gjort så godt, som man måske kunne have håbet på, samt taget “titlen” Herbstmeister, som nr. 1 i Bundesligaen efter sidste spillerunde i efteråret bliver tildelt. Holdet er ungt, og det er lykkedes træner Jürgen Klopp at vise, at kvalitet og resultater ikke altid er noget, som man bare kan købe sig til, eks. så var gennemsnitalderen ved derbysejren på 3-1 over Schalke d. 19/9 på blot 22 år. Til trods for at holdet er så ungt, så har det vist overraskende stabilitet, og det har således vundet 16 ud af 20 kampe og har dermed hele 11 point ned til 2. pladsen, der i øjeblikket besættes af Bayer Leverkusen. Man spåede, at holdet ikke kunne stå for presset over vinterpausen, hvilket bl.a. skyldes, at Dortmund “tabte” de to sidste kampe - 2-2 mod Sevilla (der reelt var et nederlag, da det betød exit fra Europa League) og 0-1 mod Frankfurt. Die Schwarzgelben har dog fået 7 ud af 9 mulige point i foråret med bl.a. sejr over netop 2. pladsen Bayer Leverkusen og har i alle kampe været spilstyrende. I sidste kamp mod Wolfsburg vandt man sikkert med 3-0 og holdt fuldstændig Wolfsburg fra chancer, og det er også det, man har rost holdet for: at man på trods af den unge alder formår at udvise rutine og kontrol. Læg mærke til Götze, Großkreutz, Sahin, Bender og Hummels: disse fem spillere er fremtiden i europæisk topfodbold.

Schalke har derimod haft en forfærdeligt sæson i Bundesligaen. De har indtaget sidstepladsen og er først i de sidste runder begyndt for alvor at kæmpe sig tilbage. Målsætningen er røget fra, at man ville deltage i mesterskabskampen til europæisk deltagelse, og der er et stykke vej endnu, da man blot indtager 11. pladsen med 25 point, dvs. 25 point op til førerholdet Dortmund. Schalke har ikke udvist stabilitet overhovedet i Bundesligaen, men man har klaret sig på fornæmmeste vis i Champions League, hvor man vandt gruppen og nu skal op imod Valencia, og i den tyske pokalturnering, hvor man i semifinalen skal møde Bayern München. Træner Felix Magath har siden sin ankomst i 2009 været en aktiv mand på transfermarkedet - også i dette trasnfervindue: 4 spillere er det blevet til, og af disse er de mest interessante Ali Karimi, der har en fortid i Bayern, og Anthony Annan, som man har hentet i Rosenborg BK. Schalke har startet foåret dårligere end Dortmund, da man har vundet 1 men tabt 2 kampe, og det er med en samlet målscorer på 1-2. Læg mærke til Raul og Neuer: disse udstråler den samme royalitet som farvens på markspillernes trøje og er tilsammen ikke bare topfodboldens fremtid, men de er også dens fortid og samtid.

Sidste 5 kampe:

BVB: S-N-S-U-S
S04: S-S-N-S-N

Sidste 5 Derbys:

13.09.2008: Borussia Dortmund - FC Schalke 04 3:3
20.02.2009: FC Schalke 04 - Borussia Dortmund 1:1
25.09.2009: Borussia Dortmund - FC Schalke 04 0:1
26.02.2010: FC Schalke 04 - Borussia Dortmund 2:1
19.09.2010: FC Schalke 04 - Borussia Dortmund 1:3

Formationer

Dortmund har Sebastian Kehl, Florian Kringe, Patrick Owomoyela og Shinji Kagawa skadet og Neven Subotic er ude med karantæne.
Schalkes opstilling er meget mere usikker pga. de mange nye ansigter, men jeg mener at have et nogenlunde bud.

Dortmund
——————-Weidenfeller———————–
Piszczek–Hummels–Santana–Schmelzer
——————Bender–Sahin————————-
————-Kuba–Götze–Großkreutz————–
————————Barrios————————–

Schalke
———————–Neuer———————
——–Uchida—Höwedes–Metzelder–Pander——
—————–Moritz—–Kluge—————–
——Farfan—————————Jurado—–
—————-Raul———-Huntelaar———–

Resultat

3-1

Dortmund er suveræne, og det får man også at se på fredag. Omvendt skal man heller ikke undervudere en gammel målræv som Raul, der nyder min fulde respekt. Dortmund har ikke én bestemt målscorer, og målene bliver derfor scoret af Götze, Großkreutz og Bender (der scorer sit første mål i en dortmundtrøje på fredag) og Schalkes mål scores af Raul.

80.000 tilskuere og millionvis af tv-seere vil rette deres blik mod banen på Signal Iduna Park på fredag (d. 4/2 2011) kl. 20.30, og jeg anbefaler på det kraftigste, at du kigger med.

Muligheden for at kigge med er Eurosport 2, alternativt kan Eurosport Player købes en enkelt måned for 39 kr., dvs. en måneds Bundesliga. BWIN streamer også kampen.
Du har ikke set Bundesliga før du har set Dortmund - Schalke!

Godt Derby!