Den midtjyske millionsucces

Skrevet d. 26. juli, 2011 af AndersBang
57 Stemmer
Kommentarer
Anmeld

Da jeg tilbage i 9. klasse (skoleåret 2006/07), var på besøg på fodboldakademiet i Ikast, som et led i min projektuge under emnet ”Talentudvikling og fodboldens historie”, var det samtidig starten på en massiv interesse omkring den danske talentudvikling. Hvordan får man mest muligt ud af de danske talenter? Er det klogt af en dansk teenager, at skifte den trygge tilværelse i en dansk klub ud med en udenlandsk klub?

Svar, jeg prøvede at finde ud af ved at kigge på danske eksempler, samt interviews med to Superliga-profiler fra FC Midtjylland i Frank Kristensen (klubikon og kamp- og målscorer-rekordholder i FCM) og Simon Busk Poulsen (VM-spiller 2010, nu tidl. hollandsk mester og Champions League-deltager med AZ Alkmaar) samt den daværende akademielev og nuværende Superligaspiller i FC Midtjylland, Christian Sivebæk (søn af tidl. Europamester John Sivebæk), der dengang også var i den danske U19 landsholdstrup – i øvrigt sammen med både Simon Kjær og Winston Reid, der begge er solgt for et tocifret millionbeløb til to af verdens stærkeste ligaer siden. I dag er interessen stadig stor, hvilket fik mig til at kigge lidt nærmere på FC Midtjyllands fodboldakademi i Ikast.

Indledning

Siden stiftelsen i 2004 har det midtjyske akademi, der er ganske berømt og anerkendt i det store udlands fodboldkredse, skudt spillere afsted for mellem 75 – 85 mio. danske kroner. Ifølge engelske aviser langt mere, da der i danske og engelske aviser er uenighed om prisen på den dansk-new zealandske forsvarsspiller, Winston Reid, der er blevet solgt til London-klubben West Ham United i Englands - dengang - bedste række. Hvor danske aviser mener, han blev solgt for 36 mio. kr., mener de engelske, at prisen var helt oppe omkring 60 mio. kr. Hvis det er sandt, har han været den måske dyreste spiller, som den danske fodboldverden har eksporteret til udlandet – side om side med dansk fodbolds forsvarsstyrmand Daniel Agger, der spiller i storklubben Liverpool FC. Senest er stortalentet Viktor Fischer solgt til hollandske Ajax Amsterdam, hvor man håber, han kan gøre Christian Eriksen og Nicolai Boilesen kunststykket efter. Ajax måtte betale ca. 10 mio. kr. for Fischer, der blev hentet til FC Midtjyllands akademi fra AGF.

Akademiet koster årligt 10 mio. kr. – altså prisen på Viktor Fischer – og dermed har akademiet allerede nu givet et overskud siden starten i 2004. Og der er god grund til yderligere optimisme blandt FC Midtjyllands ledelse, da talenterne stadig kommer op i stride strømme.

Danmarks første akademi bryder frem

Da FC Midtjylland startede det første danske fodboldakademi i juli 2004, var det med inspiration fra den franske talentfabrik FC Nantes Atlantique, som man havde besøgt et års tid inden. Idéen med et akademi bestod i, at spillerne boede tæt på træningsbanerne, så man sparede transport og fik mere tid til træning. Samtidig kom drengene til at bo sammen i et superelitært miljø, hvor det sociale og hele menneske også vægtedes højt.

Med FC Midtjyllands etablering af akademiet levede klubben fra den jyske hede for alvor op til ordene om, at man tør gå egne veje. At der tænkes nyt. Idéen blev modtaget dårligt i det generelle Danmark, der mente, at fodbolden ville komme til at fylde for meget i drengenes hverdag, og at skolen samt de menneskelige værdier så ville blive skubbet i baggrunden. Ingen af delene er tilfældet, da man i FCM sørgede for, at eleverne kunne gå i både 9. og 10. klasse samt tage en uddannelse i Ikast eller Herning, og at det hele menneske også vægtedes fantastisk højt i Ikast.

Det første år udvalgte man 16 talentfulde drenge (otte fra ’88, otte fra ’89) – heriblandt to senere spillere ved VM 2010 i Simon Kjær (’89) og Winston Reid (’88) – til at gå på akademiet. Heraf var de fire fra FC Midtjyllands samarbejdsklubber i Nigeria og Ghana. Den dag i dag er det kun den nigerianske klub FC Ebedei, fra hovedstaden Lagos, der stadig er samarbejdsklub med FC Midtjylland. Fra sæsonen efter fik kun otte nøje udvalgte knægte muligheden for at gå på akademiet – et antal, man har holdt fast i lige siden. FC Midtjylland har talentspejdere ude for at scoute i hele Danmark, så man sikrer sig, at de udvalgte er blandt den danske elite i deres årgang. For at imponere FC Midtjyllands talentspejdere skal man derfor holde et fast højt niveau, for der er ikke plads til en dårlig kamp, hvis man vil optages på Danmarks eneste fodboldakademi. Man træner typisk 7-9 gange om ugen.

Fra tanke til virkelighed

Som sagt startede idéen om akademiet efter et inspirationsbesøg i det franske. Nantes, som de blot kaldes i daglig tale, har altid haft et stærkt ry i fodboldverdenen når det kommer til at avle spillere. Derudover står klubben noteret for otte franske mesterskaber gennem tiderne, med seneste mesterskab i 2001. I dag spiller de dog blot i Ligue 2 - den næstbedste række i landet. Mændene bag stiftelsen af det første danske fodboldakademi er Claus Steinlein og Flemming Broe.

I starten var det meningen, at de bedste akademispillere skulle suppleres med indkøb af profiler på førsteholdet, da man i klubben havde en offentlig målsætning om DM-guld senest i 2011. En plan, som Jens Ørgaard og den midtjyske ledelse senere har måttet afblæse pga. dårlig økonomi. Intet er imidlertid så skidt, at det ikke er godt for nogle, og finanskrisen viste sig som en gevinst for dansk talentudvikling generelt. Ikke kun i FC Midtjylland, men i mange danske klubber, blev man nødt til at reducere både spillertrup og lønniveauet, hvilket gjorde plads til flere unge spillere fra egne rækker i Superliga-klubbernes førsteholdstrupper. I FCK fik unge Thomas Delaney (’91) og Kenneth Zohore (’94) førsteholdsdebut. Hos AaB gjorde det vejen til førsteholdet lettere for Mathias Wichmann (’91), Nicklas Helenius (’91) samt stortalentet Lucas Andersen (’94), mens Brøndby gav ’92’eren Mathias Gehrt førsteholdskampe. Hos FC Midtjylland betød det naturligvis også endnu større satsning på akademiet. Finanskrisen betød farvel til bl.a. Frank Kristensen.

I skrivende stund er 21 ud af 31 spillere i FC Midtjyllands Superliga-trup egen avlede spillere. Af dem er det kun Kristian Bak Nielsen, der er uddannet af klubbens ungdomsafdeling inden akademiets æra. Desuden er der et hav af tidligere akademielever rundt omkring i de danske divisioner, bl.a. Ziad Nassar, Blokhus (1. division), Jesper Weinkouff, Hjørring (1. division), Martin Braithwaite, Esbjerg (1. division), Morten Foged og Yakubu Akilo i Fredericia (1. division), Vito Hammershøj-Mistrati i Næstved (1. division), Marc Pedersen, Vejle-Kolding (1. division), Nick Ragus, Næsby (2. division Vest), Kasper Dam Mortensen, Thisted (2. Division Vest) for slet ikke at tale om de nuværende Superliga-spillere Sune Kiilerich og Nicolaj Ritter (begge Silkeborg), Adeola Runsewe (HB Køge) og Jakob Ahlmann Nielsen (AaB), der også har trådt på akademiets gange. Og så er der sikkert nogle, jeg har glemt at nævne. Derudover skal det naturligvis ikke glemmes, at man har opfostret en lille håndfuld spillere til mere prominente adresser i udlandet:

- Simon Kjær, solgt til Citta di Palermo. Spiller i dag for tyske Wolfsburg og det danske landshold.

- Sekou Oliseh, solgt til CSKA Moskva. Optræder stadig for den russiske storklub og desuden på Liberias landshold.

- Winston Reid, solgt til West Ham. Optræder stadig i London-klubben, og har desuden repræsenteret New Zealand ved VM 2010, hvor han med en scoring sikrede landet dets første VM-point nogensinde.

- Viktor Fischer, solgt til Ajax. Nåede ikke at få debut for FC Midtjyllands førstehold, men fik prisen som ’Årets akademispiller’ – en pris, Simon Kjær bl.a. også har vundet. Var en af nøglespillerne for Danmarks U/17 landshold under U/17 EM og VM.

Den næste i rækken ..

Med masser af succes i akademiets forholdsvis få leveår, begynder man automatisk at forvente flere stortalenter solgt videre til europæiske topklubber. Det er da også ganske sandsynligt, at man bliver ved med jævnligt at have held med at sende en spiller til udlandet, og jeg vil her præsentere en liste over mulige kandidater til et muligt udlandseventyr indenfor få år:

- Han var udset som førstekeeper under U/21 EM-slutrunden, men blev degraderet til andetvalg i allersidste øjeblik, for senere at se sig overhalet af klubkammeraten Kasper Jensen i FCM. Jonas Lössl er dog stadig kun 22 år, hvilket er ungt for en målmand. Et rygte gik på, at Atletico Madrid ellers ville have Lössl under kikkerten under EM, for at se på ham som David De Geas afløser.

- Erik Sviatchenko har været med til at fortsætte akademiets stolte forsvarstraditioner. Simon Kjær, Winston Reid – og i øvrigt også Magnus Troest – er alle kommet til udlandet efter at have været i midtjydernes midterforsvar. Sviatchenko med ukrainske rødder er netop nu ude med en langtidsskade, som holdt ham ude af U/21 EM, men kommer han op i omdrejninger igen, er et udlandsskifte ganske sandsynligt.

- Mads Albæk, en anden tidligere vinder af ’Årets akademispiller’ har vist sig som en stabil midtbanespiller med en god teknik, der ydermere kan dække en del forskellige pladser. Valgte engelske Tottenham fra, da han hellere ville gå på FC Midtjyllands fodboldakademi. En del af Danmarks U/21 EM-trup.

- Sylvester Igboun, 20-årig nigeriansk fodboldekvilibrist, der af fodboldmagasinet Tipsbladet betegnes som lige så stærk både fysisk og teknisk som FCK’s Dame N’Doye, men bør udvikle sine afslutninger markant. Lykkes han med det, og opnår han en sæsontotal på et tocifret antal scoringer, vil udlandet og en større liga givetvis kalde på ham i løbet af næste sæson.

- Mads Hvilsom. Tidligere topscorer i ungdomsligaerne. Superligadebut som 16-årig – på datoen den yngste Superliga-spiller nogensinde. Er udstyret med en særdeles veludviklet målnæse, som dog desværre ikke har slået igennem for alvor. Scorede en enkelt pind sidste sæson, ligesom han også allerede har gjort i år. Målscorere er altid eftertragtet i de store ligaer.

- Lasse Vigen Christensen, hentet til akademiet fra Esbjerg fB, var stort set fast mand under U/17 EM og VM. Han spiller på den centrale midtbane, hvor han er dygtig til at kontrollere og fordele spillet. En spiller, jeg ved, man forventer sig meget af i FC Midtjylland.

Landsholdsspillere 2010/11

Slutteligt vil jeg – så I kan se potentialet i Midtjyllands ungdomsrækker – vise jer en liste over de spillere, der har været udtaget til diverse ungdomslandshold i foregående sæson.

U-21
Jonas Lössl (har også været til træning med A-landsholdet)
Jesper Juelsgård
Christian Sivebæk
Mads Winther Albæk
Erik Sviatchenko

U-20
Kasper Kirkegaard Hansen
Rasmus Lynge Christensen
Erik Sviatchenko
Jesper Lauridsen

U-19
Mads Hvilsom
Nicolaj Ritter
Morten Koch Nielsen

U-18
Frederik Møller
Mads Pedersen
Marco Larsen
André Rømer
Daniel Dulong Meineke

U-17
Viktor Fischer
Oliver Korch
Lasse Vigen
Mads Aasgaard
Joose Koskiranta, Finland

U-16
Morten Brander Knudsen
Mikkel Luimes Nielsen
Malte Schmücker

Konklusion

Min personlige mening er, at det klart er umagen værd, at stifte et sådant fodboldakademi. FC Midtjyllands opland er ikke nær så stort som klubber i hovedstadsområdet eller Aarhus, og jeg kan faktisk undre mig over, at flere danske klubber ikke forsøger sig med samme skabelon.

Som FC Midtjylland-fan glæder jeg mig hver gang en akademispiller får debut på Superligaholdet. Uanset om det er en spiller, der er hentet til akademiet fra Lagos eller Ikast – eller et andet sted i Danmark. Samtidig er jeg stolt over at se akademispillere klare sig i udlandet, med Simon Kjær som klart bedste eksempel, og egentlig er jeg helt afklaret med, at en spiller med et talent som Viktor Fischer ikke når at slå igennem på vores førstehold, for jeg tror på, der hele tiden er nye på vej!

Derudover skal der immervæk lyde en tak til dem, der har gidet læse dette! Håber ikke, det har været alt for slemt.

77 Kommentarer til “Den midtjyske millionsucces”

 1. Sagligdebat Siger:

  Glimrende blog. Saglig og uden alt for farvede briller - tak!

  Red: Slettet spørgsmål, svar fundet

 2. Pelle48 Siger:

  Glimrende blog

  Jeg ser dog ikke FCM´s talentudvikling som værende væsentligt bedre end andres på nuværende tidspunkt. Det har været tydeligt at Brøndby som minimum gør det lige så godt nu. Grunden til den markante position FCM havde tidligere skal nok findes i de unge udenlandske talenter der kom til heden og blev flasket i europæisk fodbold inden seniortiden, samt en hidtil uset agressivitet i forhold til at finde danske talenter - selv i andre superligaklubber med fokus på talentarbejde. Mange af disse talenter var blevet til noget uanset om de var 2 år på akadamiet eller ej.

  FCM har dog I mine øjne været inspirator til mange klubber og derigennem været med til at højne danske talenter generelt, hvilket vi så småt begynder at høste frugten af nu.

 3. Rogosjin Siger:

  Det er ganske opløftende at læse en blog, skrevet af en fanboy, som alligevel formår at løfte sig op i niveau.

  Begejstringen for emnet og FCM når igennem, uden det bliver irriterende for en ikke FCM-fan (i hvert fald denne) - en ganske svær balancegang.

  Der fortælles en god historie på en sober måde, og der er ganke meget information som hæver sig over almindeligheder, hvorfor det også er berigende og lærerigt at læse.

  Alt i alt en rigtig god blog.

  FCM er - måske særligt takke være akademiet - en af de mest spændende ting der er sket for superligaen, og en af de klubber der har været med til at løfte ligaen.

 4. AlstrupLFC Siger:

  Virkelig god blog! Jeg er, ligesom dig, stolt af at være en FCM´er, og jeg er glad over, hvordan vi "producerer" unge talenter ud i verden. Vores hold er et ret ungt hold, men jeg synes det er flot, at vi har kunne få skabt et hold, der er bygget op om vores egne spillere.

 5. AlstrupLFC Siger:

  Virkelig god blog! Jeg er, ligesom dig, stolt af at være en FCM´er, og jeg er glad over, hvordan vi "producerer" unge talenter ud i verden. Vores hold er et ret ungt hold, men jeg synes det er flot, at vi har kunne få skabt et hold, der er bygget op om vores egne spillere.

 6. jonas386 Siger:

  Hvis de ikke er gode nok? Skal vi også staunsbinde alle underjyder til AaB og alle fynboer til OB? Vi lever altså i et samfund hvor arbejdskraften er bevægelig og så kan du være gammelromantisk alt det du vil, den hypotetiske spekulation gavner intet.


  Naturligvis ikke, og det er heller ikke det jeg skriver. Med lokal så mener jeg i dette tilfælde danske talenter, om de kommer fra Aarhus, Herning eller København er ikke så vigtigt, det er ligesåmeget det at give danske talenter chancen. Jeg vil til hver en tid foretrække hjemlige talenter frem for eksotiske spillere (på U-hold såvel som 1.hold). At det så krydres med udenlandske profiler har jeg ikke noget imod.

  Jo, hvad bidrager det debatten? Du vil have Saric og Morten Nielsen til at fremstå som fiaskoer fordi de ikke slog igennem i verdens største klubber og konkludere ud fra det. Den er ikke en specielt god konklusion eller du mener måske det vil være bedre at Chelsea fylder op med engelske talenter og sorterer frem fra?


  Nej, det er klubbens prioritering der har fejlet. Hvorfor hente middelmådige udlændinge ind frem for at forsøge at lade lokale (nationale) knægte få chancen.

  Og ja, selvfølgelig vil det være bedre, drengene har i det mindste haft chancen, ydermere vil klubben logisk nok give de udenlandske spillere længere snor, og det gavner ikke den lokale talent udvikling.

  Tja, når du satser på fodbolden, så er det vel et valg som enhver anden uddannelsesretning, en håndværksmæssig en af slagsen velsagtens. Nogle slår igennem og hovedparten gør ikke, sådan er det i en af verdens mest priviligerede brancher og naturligvis da, for vi har vel alle en lille fodboldspiller i maven.


  Der er jeg uenig. Hvor mange forældre tror du ville synes det lød som en superfed ide hvis deres 16 årige knægt fortalte dem at han ville sgu til at satse på fodbolden?

  øvrigt så er det altså ikke sådan livet er slut når nu du ikke for dig en prof kontrakt som 18-20 årig.


  Selvfølgelig ikke, men det har jeg heller ikke nævnt.

  Du er vel klar over hvor dumt det lyder? I så fald skal der jo investeres mange millioner i faciliteter og for at skabe et tiltrækkelig elitært miljø sådan et sted. Endvidere er der jo langt flere aspekter i det, f.eks kostplanlægning, kulturdimensionen osv. Hvor mener du i øvrigt lige man finder den håndfuld trænere som har lyst til at flytte tilværelsen permanent til Lagos?


  Nu mente jeg ikke træneren skulle bo dernede permanent, men ganske enkelt hjælpe de nuværende trænere med at uddanne sig til at kunne udvikle de kommende talenter tilstrækkeligt.

  Men godt vi har moralen på plads, eller noget..


  Bare rolig, så længe Ørgaard og Kristian Bak er i FCM er moral stadig ikke noget jeg vil forbinde FCM med... Måske dobbeltmoral, men det er en anden helt anden debat.

 7. Hausser Siger:

  havde ikke været bedre at give de pladser til lokale knægte så hele landet kunne rykke sig eller hvad?

  Hvis de ikke er gode nok? Skal vi også staunsbinde alle underjyder til AaB og alle fynboer til OB? Vi lever altså i et samfund hvor arbejdskraften er bevægelig og så kan du være gammelromantisk alt det du vil, den hypotetiske spekulation gavner intet.

  Det du siger altså er at en klub som Heerenveen aldrig har hentet et mislykket talent, eller hvad?

  Jo, hvad bidrager det debatten? Du vil have Saric og Morten Nielsen til at fremstå som fiaskoer fordi de ikke slog igennem i verdens største klubber og konkludere ud fra det. Den er ikke en specielt god konklusion eller du mener måske det vil være bedre at Chelsea fylder op med engelske talenter og sorterer frem fra?

  Hvis du mener at det at tage springet til at satse 100% på fodbolden er det samme som at vælge gymnasiet, så gider jeg ikke diskutere den videre... For det er simpelthen for langt ude.


  Tja, når du satser på fodbolden, så er det vel et valg som enhver anden uddannelsesretning, en håndværksmæssig en af slagsen velsagtens. Nogle slår igennem og hovedparten gør ikke, sådan er det i en af verdens mest priviligerede brancher og naturligvis da, for vi har vel alle en lille fodboldspiller i maven.

  I øvrigt så er det altså ikke sådan livet er slut når nu du ikke for dig en prof kontrakt som 18-20 årig.

  FCM kunne ganske enkelt sende danskere ned for at hjælpe dem med at udvikle sig det ekstra (som de bruger 2 år på i DK).

  Du er vel klar over hvor dumt det lyder? I så fald skal der jo investeres mange millioner i faciliteter og for at skabe et tiltrækkelig elitært miljø sådan et sted. Endvidere er der jo langt flere aspekter i det, f.eks kostplanlægning, kulturdimensionen osv. Hvor mener du i øvrigt lige man finder den håndfuld trænere som har lyst til at flytte tilværelsen permanent til Lagos?

  Mit bud er at FCM bliver nødt til at afbryde samarbejdet med FC Edebei og det kommer til at koste samarbejdsklubben livet, lige nu er investeringen overhovedet ikke rentabel og tror desværre ikke de bliver det. Men super vi da ikke henter 16-årige slaver til DK. Gad hvad der bliver af den næste Sly eller Salami? Men godt vi har moralen på plads, eller noget..

 8. jonas386 Siger:

  1000vis ligefrem? Og jeg forstår altså stadig ikke logikken. At Morten Nielsen eller Saric ikke slår igennem i en international top-10 klub, klubber hvor kun verdens bedste talenter kommer igennem systemet, gør det dem til fiaskoer? Så vidt jeg ved så er de da stadig professionelle fodboldspillere og lever ret godt på den bekostning og ret mig hvis jeg tager fejl, men er de ikke stadig kun 20-21 år?


  Og det havde ikke været bedre at give de pladser til lokale knægte så hele landet kunne rykke sig eller hvad?

  Det du gør er at spekulere i hypotetiske situationer, intet andet, og du kan overhovedet ikke trække en generel tendens ned over denne problemstilling. Hvis Saric og Nielsen var skiftet til en mindre udenlandsk klub (F.eks Heerenveen) og blevet en succes, hvad gør det så for din såkaldte pointe?


  Det du siger altså er at en klub som Heerenveen aldrig har hentet et mislykket talent, eller hvad?

  En 16 årig tager da masser af eksistentielle beslutninger, som f.eks efterskoleophold, udveksling, ungdomsuddannelse osv. osv. Mener du ikke det er en lidt bedre sammenligning?


  Hvis du mener at det at tage springet til at satse 100% på fodbolden er det samme som at vælge gymnasiet, så gider jeg ikke diskutere den videre... For det er simpelthen for langt ude.


  Det er så en 30 medarbejdere (vist nok) og en ordentlig håndfuld drenge som kan finde sig noget andet at give sig til i Lagos´ slum. Men hey, godt de ihvertfald ikke skal sendes til Danmark som slaver, det er moralsk forkert!


  FCM kunne ganske enkelt sende danskere ned for at hjælpe dem med at udvikle sig det ekstra (som de bruger 2 år på i DK).

 9. Hausser Siger:

  Mads Timm er jo ikke den eneste der har taget turen forgæves. Der er 1000 vis af eksempler.

  Saric til Liverpool.
  Morten Nielsen til Chelsea. (at man så ansatte hans far i samme ombæring gør det stadig ikke til en fed fremtid for Morten).

  1000vis ligefrem? Og jeg forstår altså stadig ikke logikken. At Morten Nielsen eller Saric ikke slår igennem i en international top-10 klub, klubber hvor kun verdens bedste talenter kommer igennem systemet, gør det dem til fiaskoer? Så vidt jeg ved så er de da stadig professionelle fodboldspillere og lever ret godt på den bekostning og ret mig hvis jeg tager fejl, men er de ikke stadig kun 20-21 år?

  Det du gør er at spekulere i hypotetiske situationer, intet andet, og du kan overhovedet ikke trække en generel tendens ned over denne problemstilling. Hvis Saric og Nielsen var skiftet til en mindre udenlandsk klub (F.eks Heerenveen) og blevet en succes, hvad gør det så for din såkaldte pointe?

  Var Morten Nielsen blevet en bedre fodboldspiller ved at være blevet i DK og Saric i Herfølge? Det ved vi lige præcist ingenting om, men med Morten Nielsens holdning, så tvivler jeg ærligt talt på han kunne slå igennem i FCK.

  Nogle slår igennem og andre gør af forskellige grunde ikke, sådan er det bare og du ser da også et kæmpe talentfrafald i de hjemlige rækker.

  Argumentet for at 16 årige ikke må stemme er at du ikke har samme modenhed som en på 18, men en dreng på 16 er åbenbart fuldt ud i stand til at træffe en beslutning om at forlade alt for at satse på fodbold i et helt fremmed land? Det mener jeg ikke han er, og det er man heller ikke.

  En 16 årig tager da masser af eksistentielle beslutninger, som f.eks efterskoleophold, udveksling, ungdomsuddannelse osv. osv. Mener du ikke det er en lidt bedre sammenligning?

  Når Eriksen skifter til Ajax er det fordi han vil være fodboldspiller og det samme gælder Izunna og Rilwan når de skifter til FCM. Du er nødt til at søge derhen hvor mulighederne er bedst og hvor du optimere dine chancer for at komme igennem nåleøje. Havde det været Lagos, så var de nok blevet derhjemme, men for Rilwan og co. så er det altså Ikast der tilbyder størt mulighed for en fodboldtilværelse.

  Så i stedet for at hjælpe dem med at blive bedre til at udvikle egne talenter vil du hellere have at store klubber henter dem som helt unge og evt. tjener kassen på dem? Det lyder godt nok solidarisk, og på den måde bliver vi alle jo bedre... Nå, nej. Vent, det gavner jo ikke den nigerianske klub.

  Hvis ikke de afrikanske fodboldsspillere kom til Europa i en tidlig alder, så vil det svække deres udvikling genvaldigt og produktet vil blive markant dårligere. Tror du virkelig Nigeria er interesseret i det? Lur om om ikke de nigerianske udenlandsproffer ligger et betydeligt beløb i Nigeriga, noget som virkelig er til gavn for dem. I Brasilien det beløb så stort at vi snakker om noget der kan aflæses direkte på BNP.

  Nej, jeg siger bare at det nemt kan gå galt hvis du rejser ud for tidligt.
  Og mads Timm er jo et fint eksempel på dette. Der er mange andre der har oplevet samme skæbne, ikke bare i Danmark.


  Og der er mange der slår igennem eller kommer tilbage til hjemlandet og gør det fordi de har fået optimeret deres træning. Må man ikke forfølge en drøm?

  Så kan man da ligesågodt lukke akademiet i Nigeria, der kommer jo åbenbart ikke noget ud af det for eftertiden.

  Det er jeg helt sikker på også er inde i overvejelserne, da outputtet slet ikke står mål med den investering som der foretages årligt, lige nu er der ingen vindere tilbage i samarbejdet, måske pånær FC Edebei. De 3 18-årige som er kommet til FCM sidenhen, er de dårligste afrikanere jeg har set i FCM, med afstand.

  Det er så en 30 medarbejdere (vist nok) og en ordentlig håndfuld drenge som kan finde sig noget andet at give sig til i Lagos´ slum. Men hey, godt de ihvertfald ikke skal sendes til Danmark som slaver, det er moralsk forkert!

 10. jonas386 Siger:

  Mads Timm er jo ikke den eneste der har taget turen forgæves. Der er 1000 vis af eksempler.

  Saric til Liverpool.
  Morten Nielsen til Chelsea. (at man så ansatte hans far i samme ombæring gør det stadig ikke til en fed fremtid for Morten).

  Lokker børn? Ligesom man giver dem et kontrakttilbud? Hvor er det da forfærdeligt for Dansk fodbold at Bendtner, Boilesen, Eriksen og Jon Dahl blev lokket udenlands i en tidlig alder.


  Argumentet for at 16 årige ikke må stemme er at du ikke har samme modenhed som en på 18, men en dreng på 16 er åbenbart fuldt ud i stand til at træffe en beslutning om at forlade alt for at satse på fodbold i et helt fremmed land?
  Det mener jeg ikke han er, og det er man heller ikke.

  Jon Dahl var 18, og derfor myndig.
  Og igen, der vil altid være solstråle historier, men det ændrer stadig ikke på at fodbold er en utroligt usikker karrierevej at gå.

  Og hjemlig talentudvikling? Mener du det gavner nigeriansk talentudvikling hvis de bliver under de usle vilkår i Nigeria? Hvor tager samtlige nigerianere hen så snart den mindste mulighed byder sig? Afrika er helt og holdent et udviklingskontinent, ligesom Danmark er et udviklingsland i Danmark, sådan er fødekæden..


  Så i stedet for at hjælpe dem med at blive bedre til at udvikle egne talenter vil du hellere have at store klubber henter dem som helt unge og evt. tjener kassen på dem?
  Det lyder godt nok solidarisk, og på den måde bliver vi alle jo bedre... Nå, nej. Vent, det gavner jo ikke den nigerianske klub.

  Mener du dybt seriøst du kan tegne en generel tendens ud fra Mads Timms deroute? Manden er/var simpelthen dybt useriøs i sin tilgang til fodbolden og selv med et kæmpe talent, så skal der altså arbejdes for tingene. Ikke alle slår til, heller ikke blandt de største talenter, sådan er det bare


  Nej, jeg siger bare at det nemt kan gå galt hvis du rejser ud for tidligt.
  Og mads Timm er jo et fint eksempel på dette. Der er mange andre der har oplevet samme skæbne, ikke bare i Danmark.

  Sly og Rilwan havde ikke indfriet en brøkdel af de potentiale de har, hvis de var blevet i Nigeria indtil de rundede 18 år, det er helt stensikkert.


  Så kan man da ligesågodt lukke akademiet i Nigeria, der kommer jo åbenbart ikke noget ud af det for eftertiden.

 11. Hausser Siger:

  Som jeg har nævnt flere gange så synes jeg den model man kører nu er meget bedre.

  Hvorfor?

  Dels fordi jeg ikke synes det er i orden at lokke børn 1000 vis af kilometer væk for at give dem en så usikker fremtid (som fodbold trodsalt er) og lige så meget fordi det også ødelægger den hjemlige talentudvikling.

  Lokker børn? Ligesom man giver dem et kontrakttilbud? Hvor er det da forfærdeligt for Dansk fodbold at Bendtner, Boilesen, Eriksen og Jon Dahl blev lokket udenlands i en tidlig alder.

  Og hjemlig talentudvikling? Mener du det gavner nigeriansk talentudvikling hvis de bliver under de usle vilkår i Nigeria? Hvor tager samtlige nigerianere hen så snart den mindste mulighed byder sig? Afrika er helt og holdent et udviklingskontinent, ligesom Danmark er et udviklingsland i Danmark, sådan er fødekæden..

  Hvor har Mads Timm i øvrigt med noget som helst at gøre? Er han et eksempel på hvor skidt det kan være at skifte udenlands i en tidlig alder? Så er Bendtner og Eriksen vel eksempler på det modsatte eller hva?

  Mener du dybt seriøst du kan tegne en generel tendens ud fra Mads Timms deroute? Manden er/var simpelthen dybt useriøs i sin tilgang til fodbolden og selv med et kæmpe talent, så skal der altså arbejdes for tingene. Ikke alle slår til, heller ikke blandt de største talenter, sådan er det bare..

  Sly og Rilwan havde ikke indfriet en brøkdel af de potentiale de har, hvis de var blevet i Nigeria indtil de rundede 18 år, det er helt stensikkert.

 12. jonas386 Siger:

  Som jeg har nævnt flere gange så synes jeg den model man kører nu er meget bedre. Og jeg mener i det hele taget slet ikke man bør kunne hente spillere under 18 år (fra udlandet) med mindre denne har været på kontrakt andet steds (i hjemlandet).

  Dels fordi jeg ikke synes det er i orden at lokke børn 1000 vis af kilometer væk for at give dem en så usikker fremtid (som fodbold trodsalt er) og lige så meget fordi det også ødelægger den hjemlige talentudvikling.

  Et godt eksempel er en Mads Timm og engelsk fodbold i det hele taget. Timm havde utvivlsomt et talent der kunne nå langt, men det kan bare være svært (som 14-16 årig) at sige nej til store succesrige klubber. For det første kan det virke nemmere at komme helt til tops når man allerede er inde i varmen hos en storklub. Men virkeligheden er bare en anden. Mads Timm kunne ikke levere varen og stoppede karrieren uden at have opnået noget videre interessant (ifht hvad talentet berretigede til).

  Engelske klubber er i det hele taget ret dårlige på det punkt, der bliver hentet udenlandske talenter i spandevis og det gør den hjemlige talentudvikling meget dårligere og ligeledes det hjemlige landshold. Se på de engelske U/landshold, der er ikke mange der er i toppen af poppen på samme måde som ex i Spanien.

  For lige at vende tilbage til Timm, så ved jeg ikke hvor meget United gav for ham, men mener at have læst der blev snakket om 2-3 millioner. Jeg vil næsten vædde med at både OB og Mads Timm kunne have fået meget mere ud af det hvis man havde valgt at beholde Mads Timm.

 13. Hausser Siger:

  Arc light

  Spilleren du tænker på hedder Maxwell og han er det bedste eksempel på hvor struktureret en hjemsendelse egentlig er. Maxwell ville uddanne sig indenfor foto og han blev derfor sendt hjem med en betalt uddannelse indenfor det fag og en masse udstyr til at optimere forholdene for sådan en uddannelse, altså fotoudstyr, pc´er og den slags. Ydermere fik han en sum penge med sig hjem til at klare sig økonomisk i flere år.

  Så vidt jeg ved spiller han prof bold et sted i Tyrkiet idag, så uddannelsen har der nok ikke været brug for, men der er vel ingen tvivl om at opholdet i Ikast gav ham helt andre muligheder for en tilværelse som han ellers ikke havde haft nogle chancer for at skabe. Ville det virkelig have været bedre han var blevet i Nigeria eller mener man i dyb alvor, at afrikanere ikke skal have samme muligheder i livet som europæere?

  Efter FIFA og co. ændrede mulighederne for et samarbejde, så har FCM hentet en 18-årig afrikaner herop ved navn Adebayo og det er helt evident at de spillere som er 2 år ældre, ikke har samme muligheder for at slå igennem, de mangler det kvantespring som de tager i deres udvikling i FCM. Så vidt jeg ved er Adebayo allerede sendt hjem fordi han overhovedet ikke var god nok. Jeg ved ikke hvordan det er foregået, men FCM har jo i princippet været i deres gode ret til at sende ham hjem uden at honorere andet end de magre kontraktslige forpligtigelser de har haft til ham, hvilket næppe er mere end en akademikontrakt (måske 2000-4000 kr pr mdr) værd. Mener man virkelig Adebayo står bedre end denne Maxwell gjorde siden man bifalder en hel metode, mens den anden er slaveri og udnyttelse?

  Man kan hente en 16 årig spanier fra slummen i Tarifa ved Gibraltar og så er det fantastisk og perspektivrigt talentudvikling. Så kan man hente en 16-årig spiller på den anden side af strædet i Marokko. Her er det så slavehandel og kynisk udnyttelse af midreårige. Den geografiske afstand er dog kun 15 km.

  I øvrigt er det fuldstændigt idiotisk at ville denne debat uden at kunne forholde sig til nytteværdien i sådan et samarbejde. Sly vinder stort på det, FC Edebei vinder på det og kan ansætte en masse i Nigeria og FCM vinder på det da de får dygtige spillere og måske transfersummer. Vi snakker gensidig nytte her og ikke et udnyttelsesforhold og mener man ikke det, så kan man passede forholde sig til hvem der er tabere i denne sag? Hvem bliver udnyttet?

 14. jonas386 Siger:

  Er det rigtigt? Det vidste jeg ikke... for jeg har nu sagt de kan tage en uddannelse, samtidig med de træner/lærer fodbold.


  Og så er de her jo netop for at spille fodbold. Kan du se det, eller skal det skæres ud i pap?
  Det kan vel ikke være så svært at forstå.
  De var her for at spille fodbold, og uddannede sig ved siden af. Ergo var de her ulovligt, så er den vist ikke længere.

  Hvad er det for et årstal vi er i nu? 2007? Hvorfor snakker du i nutid?


  Nope, jeg siger bare den næppe var gået i dag.

 15. AndersBang Siger:

  På FC Midtjyllands akademi håndplukker man de bedste spillere. Så vidt jeg ved, kan man selv melde sig ind på Silkeborg Sports (eller fodbold) College - ligesom man kan i Thisted, Holstebro, Aalborg osv. Om de selv udvælger nogle - udover fra lokalområdet - ved jeg intet om.

  Derudover er jeg ret sikker på, der er langt flere trænere tilknyttet akademiet end på et fodbold college.

  Men på dit spørgsmål må jeg svare nej - så markant er forskellen heller ikke, men det ændrer ikke ved, at et akademi i mine øjne, er en tand mere ambitiøst sammensat, men min viden om eksempelvis Silkeborg Fodbold College er begrænset, så måske jeg tager fejl i nogle af ovenstående synspunkter.

  Dog er det stadig sikkert, at FC Midtjyllands akademi er Danmarks eneste af slagsen, hvorfor det naturligvis også er det første :-)

 16. LVM Siger:

  "FC Midtjylland startede det første danske fodboldakademi i juli 2004"

  Er det nu også helt rigtigt? Silkeborg startede fodbold college i 1994, og lur mig om andre klubber ikke også har lavet noget inden for området (eller mener du at der er markant forskel på et fodboldakademi og et fodbold college?).

  Til gengæld er der ikke nogen tvivl om, at FCM har videreudviklet på konceptet og gjort nogle ting rigtig godt.

 17. Xinx Siger:

  Hold nu op.
  Du kan ikke uddanne dig som fodboldspiller


  Er det rigtigt? Det vidste jeg ikke... for jeg har nu sagt de kan tage en uddannelse, samtidig med de træner/lærer fodbold.

  og jeg tvivler også på den går hvis du prøver at overbevise FIFA om de bare skal uddanne sig som fodboldspillere frem for at spille fodbold.
  Du kan godt selv se det?


  Hvad er det for et årstal vi er i nu? 2007? Hvorfor snakker du i nutid?

  Hvis du lærer fodbold, så spiller du det også, det er logisk.


  Det var dog noget nyt. Jeg troede man lærte det ved at se videoer og fede den af foran fjernsynet!

 18. Arc light Siger:

  Ja, det har været brugt. Uden at lægge hovedet på blokken, så mener jeg der er to Ebedei-spillere, der er vendt hjem til Nigeria. Den ene hed Princewill Okachi og den anden kan jeg sgu ikke lige huske navnet på.

 19. Svoger Siger:

  Hvis en nigeriansk spiller ikke slår til, så finansierer FCM en relevant uddannelse for dem i Nigeria (eks. elektriker eller tømrer), ligesom de får en et pengebeløb med sig hjem. Jeg ville gerne have suppleret med et link, men har ikke kunnet finde det på FCMs hjemmeside.


  Aha - det er jo egentlig fint nok. Har det været brugt i praksis, inden det blev lukket ned af FIFA, that is - eller sender man bare de spillere man ikke kan bruge, videre til 1.-2. division, og lader den ligge der?

 20. jonas386 Siger:

  Hold nu op.
  Du kan ikke uddanne dig som fodboldspiller, og jeg tvivler også på den går hvis du prøver at overbevise FIFA om de bare skal uddanne sig som fodboldspillere frem for at spille fodbold.
  Du kan godt selv se det?

  Hvis du lærer fodbold, så spiller du det også, det er logisk.

 21. Xinx Siger:  Men så er du jo enig i de er her for at spille fodbold, og så er det jo netop ulovligt jvf FIFA.


  Sjovt du selv læser mine indlæg som fanden læser biblen.

  De er her ikke for at spille fodbold, men lære det. Dermed uddannelsen.

 22. Arc light Siger:

  "Plejer det ikke at være FCM´ernes primære argument - at de henter negerbørn herop, giver dem en chance indenfor fodbolden, og ellers får de en uddannelse?"

  Det er da heller ikke det samme som at hævde at man er en humanitær organisation. FC Ebedei er et led i et elitært fodboldprogram, og har aldrig haft karakter af andet. Men derfor kan man jo sagtens behandle hinanden ordentligt og med respekt.

  "Jeg er ikke bekendt med, hvorvidt de kan blive her efterfølgende, men hvis ikke, hvad kan de så med deres uddannelse i Afrika-land?"

  Hvis en nigeriansk spiller ikke slog til, så finansierede FCM en relevant uddannelse for dem i Nigeria (eks. elektriker eller tømrer), ligesom de fik et pengebeløb med sig hjem. Jeg ville gerne have suppleret med et link, men har ikke kunnet finde det på FCMs hjemmeside.

 23. jonas386 Siger:

  Bogligt for pokker.

  Men så er du jo enig i de er her for at spille fodbold, og så er det jo netop ulovligt jvf FIFA.

 24. Xinx Siger:

  Du ved ligesågodt som jeg at det primære fokus ikke var at de skulle have en uddannelse, og så er de her jo ikke for at studere. Det kan sagtens være de studerer, men så længe fokus er at udvikle dem som fodbold spillere, så er de her for at spille fodbold, og så studerer de ved siden af.

  Længere er den vel ikke?


  Øh ja. Der er sjovt nok en uddannelse, hvor man udover det basale gymnasielle uddannelse, lærer fodbold, som uddannelsen går ud på.

  Ligesom en Team Danmark elev gør det, så han/hun kan være sportsudøver og så ved siden af have en uddannelse.

 25. jonas386 Siger:

  Du ved ligesågodt som jeg at det primære fokus ikke var at de skulle have en uddannelse, og så er de her jo ikke for at studere. Det kan sagtens være de studerer, men så længe fokus er at udvikle dem som fodbold spillere, så er de her for at spille fodbold, og så studerer de ved siden af.

  Længere er den vel ikke?

 26. Xinx Siger:

  Det har det med det at gøre at FCM opførte disse afrikanere som studerende, men virkeligheden var jo en anden...
  Ja, de studerede, men det var ikke det primære formål.


  Hvad snakker du om? De studerede på en uddannelse, der kombinerede sport og skole, ligesom folk i Team Danmark, dog i en skræddersyet udgave hvor alt er under et tag. Hvad er så det primære mål, som ikke hører med i uddannelsen?

  Er der noget vi ikke ved? Syede 1. holdets hullede tøj?

  Hvor meget de så forpligtede sig til at skrive under på denne kontrakt ved ingen af os, og det er her grå zonen ligger.


  Ja og det er noget vi kan være enige om. Det var en gråzone, men ligemeget hvor meget du vender og drejer det, var det lovligt.

  Jeg aner ikke hvor du vil hen. Du gentager hele tiden dig selv.

 27. Taiping Siger:

  @Arc og andre

  Tråden her var egentlig glimrende indtil i hoppede med på Jonas trip. Kan I ikke bare ignorere ham. Han er en troll som af en eller anden grund ikke er blevet banned trods hans spoleren af samtlige FCM relaterede tråde.

  Please ignorer ham fremover. Han er ikke mere værd. Ellers god tråd:)

 28. jonas386 Siger:

  Det har du ret i, men hvad har det med diskussionen at gøre? Hvis det netop var, som det du maler et billede af i FCM, så ville FCM enten være stillet for retten og forlængst dømt.


  Det har det med det at gøre at FCM opførte disse afrikanere som studerende, men virkeligheden var jo en anden...
  Ja, de studerede, men det var ikke det primære formål. Hvor meget de så forpligtede sig til at skrive under på denne kontrakt ved ingen af os, og det er her grå zonen ligger.

 29. Xinx Siger:

  Det gør det da ikke... Hvis jeg vil hente 12 årige spillere op for at lade dem studere, så skal ideen ikke være at de skal arbejde i en virksomhed.
  Så er man jo bare en løgner.

  Det gør jo ikke det andet mere lovligt.


  Det har du ret i, men hvad har det med diskussionen at gøre? Hvis det netop var, som det du maler et billede af i FCM, så ville FCM være stillet for retten og forlængst dømt.

  Heldigvis er det ikke sådan. FCM udnyttede som du siger et hul i lovgivningen, du kan synes hvad du vil, men det er lovligt. Disse spillere fik lov til at studere og da de blev 18 fik de et valg mellem at skrive under på en kontrakt og spille for FCM eller vende hjem.

  Lovgivningen fungerer ikke på den måde, bare fordi man synes det er grimt og forkert, så er det ulovligt. Hvis det var sådan, ville Sussi og Leo være gået under jorden og levet i skjul.

 30. jonas386 Siger:

  Det gør det faktisk. Skal jeg nu hive en dansk ordbog frem til dig? Eller er det igen din mening?


  Det gør det da ikke... Hvis jeg vil hente 12 årige spillere op for at lade dem studere, så skal ideen ikke være at de skal arbejde i en virksomhed.
  Så er man jo bare en løgner.

  Det gør jo ikke det andet mere lovligt.

 31. Svoger Siger:

  Plejer det ikke at være FCM´ernes primære argument - at de henter negerbørn herop, giver dem en chance indenfor fodbolden, og ellers får de en uddannelse?

  Jeg er ikke bekendt med, hvorvidt de kan blive her efterfølgende, men hvis ikke, hvad kan de så med deres uddannelse i Afrika-land?


  Jeg spørger ikke for at være flabet, men ved man reelt, hvad det ville ende med efterfølgende?

 32. Xinx Siger:

  FCM omgik jo netop reglerne dengang. Ved at sige de blot var her for at studere. At der var et "smuthul" betyder gør det jo ikke ligefrem lovligt.


  Det gør det faktisk. Skal jeg nu hive en dansk ordbog frem til dig? Eller er det igen din mening?

 33. Arc light Siger:

  "Hvad folk selv måtte mene, er vel ikke altid ligmed et blåstempel for at det er godt."

  Nej, det er jeg enig i. Men der er et betragteligt gab mellem at forholde sig kritisk til folks bevæggrunde, og til at affærdige deres mening som irrelevant.

  "Men så længe man anser sig selv som en humanitær hjælpeorganisation, er alt man gør selvfølgelig etisk korrekt."

  Hvem er det, helt konkret, der gør det?

 34. jonas386 Siger:

  FCM omgik jo netop reglerne dengang. Ved at sige de blot var her for at studere. At der var et "smuthul" betyder gør det jo ikke ligefrem lovligt.

 35. Xinx Siger:

  Lad os samle dine meninger, holdninger og gisninger om spillernes situation sammen. For disse fører ingen steder i en debat (du ser heller ikke ud til at være en, der ændrer mening).

  Ikke korrekt, jeg siger at du har noget nemmere ved at overtale en fattig familie til at sende deres søn/datter til udlandet for at få familien ud af fattigdommen.
  I Danmark har vi selvfølgelig ikke samme problemer med fattigdom som mange afrikanske lande har, det er vel ikke så svært at regne ud.

  Men jeg mener nu det er morkalsk forkert at hente afrikanske børn op for at arbejde i din virksomhed.

  Igen forkert, jeg siger at mange familier ikke har særligt mange muligheder for at komme ud at fattigdommen, og derfor kan presset på spillere som Igboun osv være noget større end hvis familien var rig. Det bør du vel også selv kunne se.

  Jo, jeg kan sagtens acceptere at det har været en god forretning for FCM, men jeg mener stadig det er moralskt forkert. Uanset hvordan du vender og drejer den, så er det ikke god moral at hente 16 årige afrikanere for at få arbejdere til din virksomhed, hvad enten de så skal spille bold eller om de skal sy tasker/punge.


  Det eneste vi faktisk har tilbage er:
  Naturligvis ikke, for så er reglerne nogle helt andre i FIFA/UEFA regi.

  Jeg siger ikke det er slaveri, jeg siger at FCM brød nogle af de regler der er omkring slavehandel ved at hente afrikanske børn til at spille.


  Og disse er heldigvis direkte forkert. Du ville have ret, hvis FCM havde hentet under 18 årige afrikanere efter reglerne blev lavet om, men det er ikke sket. Efter reglerne er blevet lavet om, bliver afrikanerne nu hentet som 18 årig, som reglerne i øvrigt også kræver.

 36. Svoger Siger:

  Så du argumenterer for at det er udnyttelse og slaveri, men tillægger det ingen betydning, hvad de folk der kommer herop, selv mener om det? Ved du bedre end dem?


  Hvad folk selv måtte mene, er vel ikke altid ligmed et blåstempel for at det er godt.

  Spørgsmålet er jo, om samtlige de her unge afrikanere (inkl. forældre), står i en position hvor de helt fornuftigt kan takke ja til aftalen. Og dermed ryger det her fandens problem, der hedder "etik" på bordet.

  FIFA må mene der er problemer, om end jeg godt er klar over, at visse støre klubber vist har gradbøjet reglerne mere end hvad FCM fik lov til.
  I forhold til det med om folk helt fornuftigt kan acceptere, bør det dog indskydes at det ikke er ukendt i dansk ret. Både Aftaleloven og Straffeloven har paragraffer, der mere eller mindre vedrører udnyttelse af folk der ikke er i en position, hvor de kan siges at have accepteret, mens de var ved deres sansers fulde fem.  Men så længe man anser sig selv som en humanitær hjælpeorganisation, er alt man gør selvfølgelig etisk korrekt.

 37. Arc light Siger:

  "Ja, hvis du læser som fanden læser biblen."

  Det er jo ikke noget svar. Du bliver ved med at påstå det er slaveri og udnyttelse - så er du da også nødt til at forholde dig til hvordan det er rent faktisk er gået de folk, der er kommet herop, og hvordan de selv opfatter tingene.

  "At udnytte en afrikansk familie til at sende deres 16 årige søn 1000 vis af kilometer væk for at han måske kan tjene penge til familien er bare ikke okay..."

  Men det er helt okay at hente 16-årige drenge i Aserbajdsjan, Georgien og Hviderusland?

 38. jonas386 Siger:

  Xinx:

  du opfatter afrikanere, som folk der kun vælger ting udfra penge


  Ikke korrekt, jeg siger at du har noget nemmere ved at overtale en fattig familie til at sende deres søn/datter til udlandet for at få familien ud af fattigdommen.
  I Danmark har vi selvfølgelig ikke samme problemer med fattigdom som mange afrikanske lande har, det er vel ikke så svært at regne ud.

  Hvis dette gjaldt franske spillere under 18, ville diskussionen ikke være tilstede.


  Naturligvis ikke, for så er reglerne nogle helt andre i FIFA/UEFA regi.

  Dermed også din brug af ordet slaveforretning, slavearbejde osv. Udover at hentyde noget racistisk fra din side, fortæller det samtidig også din viden om hvad slaveri går ud på.


  Jeg siger ikke det er slaveri, jeg siger at FCM brød nogle af de regler der er omkring slavehandel ved at hente afrikanske børn til at spille.
  Men jeg mener nu det er morkalsk forkert at hente afrikanske børn op for at arbejde i din virksomhed.

  Du siger Igboun ikke havde andet valg, da han kom til akademiet. Jamen, så må jeg også være en slave, da jeg ikke havde andet valg end acceptere jobtilbuddet jeg fik for et år siden, så jeg faktisk havde mere end de 100 kr. per måned SU jeg havde tilbage.


  Igen forkert, jeg siger at mange familier ikke har særligt mange muligheder for at komme ud at fattigdommen, og derfor kan presset på spillere som Igboun osv være noget større end hvis familien var rig. Det bør du vel også selv kunne se.

  I øvrigt en gammel diskussion, som jeg egentlig ikke burde diskutere, da folk der faktisk ville diskutere det, har gjort det. Du ser bare ud til ikke at acceptere andet end din mening.


  Jo, jeg kan sagtens acceptere at det har været en god forretning for FCM, men jeg mener stadig det er moralskt forkert. Uanset hvordan du vender og drejer den, så er det ikke god moral at hente 16 årige afrikanere for at få arbejdere til din virksomhed, hvad enten de så skal spille bold eller om de skal sy tasker/punge.

 39. Xinx Siger:

  @jonas386

  Dine indlæg giver ingen mening og bærer præg af, du opfatter afrikanere, som folk der kun vælger ting udfra penge.

  Hvis dette gjaldt franske spillere under 18, ville diskussionen ikke være tilstede.
  Dermed også dit brug af ordet slaveforretning, slavearbejde osv. Udover at hentyde noget racistisk fra din side, fortæller det samtidig også din viden om hvad slaveri betyder.
  Bare så vi begge er klar over hvad det dækker, så får slaver ikke løn, de arbejder gratis. I modsætning til nigerianerne i FCM, som fik løn, uddannelse og grobund for at gå skridtet videre med en nystartet karriere.

  Du siger Igboun ikke havde andet valg, da han kom til akademiet. Jamen, så må jeg også være en slave, da jeg ikke havde andet valg end acceptere jobtilbuddet jeg fik for et år siden, så jeg faktisk havde mere end de 100 kr. per måned jeg havde tilbage i SU.

  I øvrigt en gammel diskussion, som jeg egentlig ikke burde diskutere, da folk der faktisk ville diskutere det, har gjort det. Du ser bare ud til ikke at acceptere andet end din mening.

 40. jonas386 Siger:

  Ja, hvis du læser som fanden læser biblen.

 41. Arc light Siger:

  Så du argumenterer for at det er udnyttelse og slaveri, men tillægger det ingen betydning, hvad de folk der kommer herop, selv mener om det? Ved du bedre end dem?

 42. jonas386 Siger:

  Det tror jeg da også de er, men det har jeg nu heller ikke sat spørgsmålstegn ved. Så kan ikke se hvad det har noget med noget at gøre.

 43. Arc light Siger:

  Det er så din holdning, men det er en udenforståendes holdning, hvilket du bør gøre dig helt klart.

  Jeg er ret sikker på at Salami, Sekou og Igboun er glade for at have fået chancen for at skabe en bedre tilværelse for dem selv og deres familie. Jeg tror heller ikke de ser sig selv som slaver, ofre for udnyttelse eller nogle af de andre prædikater du og dine meningsfæller ynder at hæfte på dem.

 44. jonas386 Siger:

  Selvfølgelig er det positivt at der kommer solskins historier derfra, men det ændrer stadig ikke på det er moralskt forkert. At udnytte en afrikansk familie til at sende deres 16 årige søn 1000 vis af kilometer væk for at han måske kan tjene penge til familien er bare ikke okay...

  Det håber jeg da også du kan se. Jeg synes den nuværende model er fin, her venter man til spillerne er voksne, og det kan jeg ikke have noget imod.

 45. Arc light Siger:

  "At DBU er ledet som en bananrepublik er jo ikke noget nyt, og selvom DBU siger god for den, så ændrer det jo ikke på at FCM stadig brød reglerne hos højeste instans... Nemlig FIFA."

  Hvis der er nogen af de to organisationer der er ledet som en bananrepublik, så er det da bundkorrupte FIFA, ikke DBU.

  "En spiller som ex Salami som kom da han var 16(?) har jo ikke haft megen mulighed fra at sige fra. Hans forældre har uden tvivl set det som en vej ud af fattigdommen."

  Det har de da utvivlsomt, og det samme har Salami sikkert. Deres tro har så også vist sig velbegrundet, ligesom det er tilfældet for næsten alle de spillere, der er kommet til FCM fra Ebedei. Og det er da glædeligt. Eller hvad?

 46. jonas386 Siger:

  Arc: Her er vi jo ude i en smagssag. Du kan jo ikke bruge dine bold kundskaber mange andre steder end fodboldbanen, så den synes jeg ikke rigtigt holder. Man ville næppe se med milde øjne på at en tømrer havde hentet et par unge afrikanere op for at stå i lære hos ham. På trods af han kunne have lært dem et håndværk de ville kunne tage med sig stortset over alt. Det er et spørgsmål om etik og moral.

  At DBU er ledet som en bananrepublik er jo ikke noget nyt, og selvom DBU siger god for den, så ændrer det jo ikke på at FCM stadig brød reglerne hos højeste instans... Nemlig FIFA.

  Tilsidst skal det siges at jeg synes det er fint det samarbejde FCM har kørende nu, for her kommer spillerne jo ikke op før de er 18.

  En spiller som ex Salami som kom da han var 16(?) har jo ikke haft megen mulighed fra at sige fra. Hans forældre har uden tvivl set det som en vej ud af fattigdommen.

  Samme med spillere som Igboun og Izunna.

 47. Greatwolf Siger:

  jonas

  Gå du endelig videre med dine ideer.
  Det vil sikkert være et kærkommen afbræk for folk i Udlændingeservice når de modtager din henvendelse.

 48. Arc light Siger:

  Forskellen ligger i at de tilegner sig nogle færdigheder - fodboldmæssigt og uddannelsesmæssigt - der sætter dem i stand til at forbedre deres levevilkår.

  Det er derfor et gensidigt nytteforhold, ikke udbytning eller slavehandel (medmindre du da er af den opfattelse at enhver kontraktansættelse er at sidestille med slaveri).

  Derudover ignorerer du fuldstændigt at FCM havde tilladelse fra DBU til at hente de afrikanske spillere.

 49. jonas386 Siger:

  Hvor i ligger forskellen da?

  Ørgaard hentede afrikanske børn op (man opfattes som et barn når du er under 18, til alles orientering) for at lade dem studere.
  Ved siden af spillede de så fodbold i FCM (for tilfældigvis kunne alle drengene et og andet med en bold), utvivlsomt for at Ørgaard senere kunne sælge dem dyrt senere.

  Min plan er at hente afrikanske børn op til at sy punge og tasker, de studerer så ved siden af. Hvad de arbejder med er vel ligegyldigt. Fodbold (på professionelt plan) er ligesåmeget arbejde som fabriksarbejder eller tømrer er.

 50. Arc light Siger:

  Vildere! Dummere!

Skriv en kommentar

Du skal være logget på for at kommentere.